Een onmerkbare, transparante - natuurlijke lens bevindt zich net achter het gekleurde deel van het oog. Deze lens is erg transparant en daarom zien we de pupil als de kleur zwart. Deze lens weerkaatst het licht dat door het oog wordt opgevangen op een zenuwlaag en moet beslist transparant zijn zodat het licht de zenuwlaag kan bereiken. Als de lens zijn transparantie verliest en wazig wordt, staat dit bekend als cataract. Deze ondoorzichtigheid kan in elk deel van de lens of rondom de lens voorkomen.
Wat is cataract? Hoe komt het voor?
Een onmerkbare, transparante - natuurlijke lens wordt net achter het gekleurde deel van het oog geplaatst. Deze lens is erg transparant waardoor we de pupil in de kleur zwart zien. Deze lens weerkaatst het licht dat door het oog wordt opgevangen op een laag zenuwen en moet absoluut transparant zijn zodat het licht de zenuwen kan bereiken. Hoe dan ook, als deze lens zijn transparantie verliest en wazig wordt, wordt dit cataract genoemd. Deze ondoorzichtigheid kan in elk deel van de lens of rondom de lens voorkomen.
Is cataract een leeftijd gerelateerd probleem? Krijgen Jongeren ook Cataract?
Cataract kan op elke leeftijd worden waargenomen, ook bij baby's. Het is zeer zeldzaam in de middeleeuwen. Het komt vaker voor naarmate de leeftijd ouder wordt. 50% van de mensen tussen 50-59 jaar en bijna elke 59-plusser heeft deze "ondoorzichtigheid". Maar deze dekking heeft niet altijd een significante invloed op het nabije zicht.
Wat veroorzaakt cataract?
De eerste reden van cataract bij volwassenen zijn de veranderingen op de lens die verband houden met veroudering en door de kinderen, het is vooral vanwege de stofwisselingsziekten, familiehuwelijken, problemen en het gebruik van medicatie tijdens de zwangerschap, microbiële situaties. Anders dan deze, kunnen trauma's aan het oog, bloedsuiker, uveïtis, nierziekten, glaucoom, bestraling, hypertensie en langdurig gebruik van cortisone cataract veroorzaken.
Symptomen van cataract
• Wazig zien zonder pijn • Verblinding bij het zien en gevoeligheid voor weinig licht • Frequente wisseling van nummers • Frequente noodzaak om de bril schoon te maken • Moeilijkheden tijdens het rijden • Slecht nachtzicht • Behoefte aan sterk licht tijdens het lezen • Dubbelzien met één oog • Bleekheid
Kan cataract worden genezen met medicijnen?
Er is geen andere behandeling voor cataract dan een chirurgische ingreep. Er zijn enkele medicatiemethoden die worden getest, maar deze zijn tot op heden nog niet bewezen.
Wanneer hebben we een staaroperatie nodig?
Het wordt aanbevolen om een chirurgische ingreep te ondergaan als de patiënt een van de volgende symptomen ervaart:
• Heeft in het dagelijks leven moeilijkheden met het gezichtsvermogen. • Als een ontsteking in het oog cataract veroorzaakt en de behandeling en follow-up verhindert. • Als de oogdruk is verhoogd door cataract. • Risico's van slechtziendheid en scheelzien als het kind wordt geboren met cataract. • Cataractchirurgie methoden
Staaroperaties worden lange tijd uitgevoerd met de PHACO-methode. Het is een pijnloze procedure, ook zonder naalden en hechtingen. Het oog wordt verdoofd met oogdruppels en er wordt een kleine incisie van 2,2 – 2,4 mm gemaakt. Het hele proces wordt uitgevoerd via deze incisie. Eerst wordt een rond stuk van het membraan dat de lens omhult, losgetrokken. Daarna wordt de lens met cataract met behulp van ultrasone golven met behulp van ultrasone golven met de PHACO-apparaten in kleine stukjes doorgeprikt. Er wordt een nieuwe, geschikte, kunstmatige intra-oculaire lens geplant en er worden antibiotica geïnjecteerd. Ten slotte wordt de incisie gesloten zonder hechtingen.
De nieuwste methode tegenwoordig is “Femtosecond Laser Cataract Surgery”
Het gebruik van de laser bij staaroperaties is nu veiliger, comfortabeler, betrouwbaarder en minder riskant dan de klassieke phaco-methode. Bij de lasermethode wordt het oog verdoofd en vervolgens 30 – 45 seconden met behulp van een computergestuurde laser; de incisie wordt gemaakt, het voorste kapsel wordt geopend en de lens wordt in stukken gesneden. De patiënt voelt helemaal niets. Later wordt de patiënt onder de chirurgische microscoop gebracht en wordt het stuk van de lens verwijderd met het PHACO-apparaat. De kunstlens wordt geïmplanteerd; het antibioticum wordt geïnjecteerd en de operatie wordt beëindigd.
Wat zijn de specificaties van de intra-oculaire lenzen?
Er zijn veel soorten intra-oculaire lenzen, zoals de multifocale lenzen die de patiënt zowel ver zicht als dichtbij zicht bieden, er zijn ook lenzen met speciale kleuren en getinte lenzen tegen het schadelijke zonlicht. De keuze van de lens dient samen met de specialist gemaakt te worden.
Wat zijn de voordelen van Femtosecond Laser Cataract Surgery ten opzichte van de klassieke Phaco-methode?
Zonder scalpels
Computer geautomatiseerd (minimale foutmarge)
Minder tijd in het oog, weefsels worden beschermd
Het versplinteren van de lens gaat zo snel dat de omgeving wordt beschermd
Met de Femtosecond-methode is het maken van de incisie en het versplinteren van de lens in enkele seconden voltooid; zonder schade aan het oog te veroorzaken. Met de klassieke Phaco-methode hebben deze processen echter complicatierisico's en zijn ze sterk gerelateerd aan het talent van de chirurg.
Een van de belangrijkste voordelen is dat de dunne laag waaruit de lens wordt gehaald met behulp van de laser heel netjes wordt gesneden, zodat de intra-oculaire lens er perfect in past.
Alle incisies in de klassieke phaco-methode worden gemaakt door de handen van de chirurg, zodat ze niet allemaal dezelfde grootte of dezelfde vorm hebben. Dit kan de instabiliteit van de kunstlens veroorzaken en het gezichtsvermogen van de patiënt zeer negatief beïnvloeden.
Femtosecond Lasers zijn speciaal ontwikkeld voor de patiënt die van zijn bril af wil met de multifocale, trifocale en torische intra-oculaire lenzen door deze maximale efficiëntie te bieden. De patiënten die voor een van die specifieke lenzen kiezen, moeten vooral de Femtosecond-lasermethode overwegen.
Postoperatieve zorg
Het oog wordt na de operatie bedekt met een verband dat op uw blijft zitten totdat uw arts het u vertelt. U mag geen druk uitoefenen op het oog en niet wrijven. Ook direct na de operatie wordt autorijden afgeraden. De voorgeschreven medicijnen (pommades, druppels, tabletten of siropen) dienen te worden gebruikt volgens de instructies van de arts. De hygiëne is erg belangrijk na de operatie, dus de handen moeten worden gewassen voordat de medicijnen worden aangebracht. De uiteinden van de pommades of druppels moeten worden vermeden van de wimpers, oogleden, huid, hand, weefsels om eventuele bacteriën en microbiële ongemakken te voorkomen. Postoperatieve controles vinden plaats op de eerste dag, de eerste week en de eerste maand. Tussen deze controles door wordt het oog met de druppels beschermd tegen microben en wordt het genezingsproces versneld. De instructies van de arts dienen na de operatie zorgvuldig te worden toegepast.
Kan cataract terugvallen na de operatie?
Cataract hervalt niet nog een keer na de operatie. De dunne laag waarin de lens is geïmplanteerd, kan na een tijdje vervagen. Dit wordt in de volksmond "secundaire cataract" genoemd. Dit is echter eigenlijk geen cataract en kan eenvoudig met laser worden behandeld. Er zijn ook zeldzame gevallen waargenomen bij kinderen of wanneer de dunne laag dikker wordt, kan deze ook met een operatie worden verholpen.